KolibriSupport KolibriWazzup

Het supergeheime algoritme van Funda

Een nieuwe (erg mooie) versie van Funda wordt stap-voor-stap geïntroduceerd. Tegelijkertijd wordt een nieuwe manier van rangschikken van aanbod geïntroduceerd, waarbij meeweegt hoeveel gegevens een makelaar bij een object invoert. Als je meer kenmerken invoert kom je hoger op Funda. Hoe zit dat eigenlijk en welke criteria worden gehanteerd bij het bepalen van die zo belangrijke rangschikking?

De route
Je hebt software nodig om je objecten op Funda te krijgen. Realworks bijvoorbeeld dat, net als Funda, eigendom is van NVM. Het kan ook met andere software, zoals Skarabee, of die van ons, Venum. Objecten gaan meestal niet rechtstreeks vanuit software naar Funda. Dat gaat via Tiara, de uitwisseldatabase van NVM. Hoe compleet een object wordt getoond op Funda hangt dus samen met de eisen die Tiara aan de invoer van aanbod stelt.

De positie van je objecten optimaliseren
Funda heeft gecommuniceerd dat makelaars de positie van hun objecten kunnen optimaliseren:

”…De zoekvraag van de consument en de volledigheid van de aangeboden woning bepalen de match. Dus de ranking…”

In een whitepaper legt Funda uit hoe je een object in 10 stappen optimaal aanmeldt. Het gaat om basisplaatsing, hoofdfoto, aantal foto’s, kwaliteit van de foto’s, plattegronden, 360° foto’s, video, kenmerken en energielabel:

“Hoe deze 10 stappen precies invloed hebben op het algoritme dat de rangschikking bepaalt, kunnen wij helaas niet zeggen. Wel dát ze invloed hebben. Doe er uw voordeel mee”.

Er staat dus eigenlijk dit:

“Deze 10 dingen hebben invloed als je hoog wilt komen op Funda. Hoe en waarom vertellen we je niet maar het is wel zo. Doe er je voordeel mee”.

Het algoritme
Een algoritme is een stelsel van regels waaraan de Funda zoekmachine zich houdt bij het analyseren en positioneren van aanbod. Funda vertelt dat 10 punten invloed hebben op de positie van een object maar dat ze niet willen/kunnen vertellen welke invloed. Dat zorgt voor vragen en onduidelijkheid bij makelaars.
Bijvoorbeeld over de kenmerken van een object. Je moet als makelaar zoveel mogelijk kenmerken invullen, want dat is van invloed op de ranking (Funda legt niet uit welke invloed). Hoe zit dat dan als een huis minder kenmerken heeft? Staat een huis met een garage én carport én jacuzzi altijd hoger dan een huis zonder? Hoe werkt het algoritme eigenlijk?
Of foto’s. Funda zegt dat je minimaal 10 foto’s moet plaatsen en dat er geen maximum is. En dat foto’s relevant moeten zijn. En dat dit invloed heeft op de rangschikking. Hoe meet het Funda algoritme of foto’s relevant zijn? Hoe werkt die invloed op de rangschikking? Is iedere vijf foto’s één plek omhoog? Of iedere tien? Hoe denkt het algoritme eigenlijk?

Dat kenmerken en foto’s invloed hebben kan Funda vertellen, maar niet welke invloed. Vreemd. Ik ga naar de dokter met pijn aan mijn knie. Hij geeft me pillen. Als ik vraag wat die pillen doen zegt hij: ”Ze doen iets, maar wat precies kan ik je niet vertellen”.

Transparant
Een bevriende makelaar belde me. Hij was benaderd door een accountmanager van een softwareleverancier. Die vertelde dat je in hun software meer velden kan invullen bij een object waardoor je hoger komt op Funda. Hoe dat precies zit kon niet worden uitgelegd want het Funda algoritme is geheim. Dit gebrek aan transparantie geeft, terecht of onterecht, geen goed gevoel.

Geheimzinnigheid is voor niemand zinvol. Niet voor consumenten en niet voor makelaars.

Om iedere vorm van onduidelijkheid te voorkomen en iedere gedachte aan oneerlijke concurrentie bij voorbaat weg te nemen zou Funda er goed aan doen transparant te zijn en uit te leggen hoe haar algoritme werkt. Dan zal eerlijk en goed kunnen worden gewerkt aan wat Funda als nummer één in de markt wil bereiken; Volledigheid en relevantie.

Leave a Reply