KolibriSupport KolibriWazzup

Kolibri verlaat het nest

Door 11 mei 2017augustus 8th, 2019No Comments

Meer dan anderhalf jaar geleden zaten Ronald (onze CTO) en ik om tafel voor de planning en inhoud van Venum 4. We hadden al een werklogo en een beeld over waarom we Venum 4 wilden maken en wat we ermee wilden bereiken. Maar er voelde iets niet goed. Ongeveer een half uur in het gesprek stelden we onszelf de vraag of we met Venum 4, als update van Venum 3, genoeg verandering teweeg konden brengen. We kwamen tot de conclusie dat dit niet zo was. Het was tijd om compleet nieuwe software te gaan maken. In deze blog vertel ik daar graag meer over.

Terugkijken

Als softwareleverancier zijn we relatief nieuw. Venum 1 ging live in 2010 toen al zeven softwareleveranciers voor makelaars jarenlang actief waren. Venum 2 kwam eind 2011 en Venum 3 midden 2013. Met Venum software werken inmiddels meer dan 1200 makelaarskantoren van VBO makelaar, NVM, VastgoedPRO en niet aangesloten makelaars. In de afgelopen jaren hebben we van al die gebruikers enorm veel geleerd. We hebben onze plek op de markt veroverd en de continuïteit is gewaarborgd. Tijd voor de volgende grote stap.

Waarom Kolibri

We hebben er voor gekozen om compleet nieuwe software te maken met de allernieuwste technologie en daarom ook een nieuwe naam. Kolibri is vanaf de eerste regel code nieuw en uniek. Met de voor Venum gebruikte technologie en architectuur konden we niet snel genoeg vooruit. Want we hebben ambities met Kolibri:

Wat we met Kolibri gaan doen:

  1. Software maken die op ieder apparaat werkt (smartphone, tablet, laptop en desktop) met alle browsers en OS-en.
  2. Met de beste en nieuwste technologie (React JS)
  3. Zorgen voor de allerbeste gebruikerservaring door een fantastische gebruikersinterface.
  4. Misschien wel de belangrijkste: zorgen voor vrijheid voor alle gebruikers door koppelen aan de database en functionaliteit van Kolibri simpel en voor iedereen mogelijk te maken.

Op ieder apparaat

Het was de wens van onze gebruikers om te kunnen werken op een smartphone, tablet, laptop en desktop. De gebruikte technologie staat dat nu toe en bij het ontwerpen van Kolibri zijn we uitgegaan van het ‘mobile first’ principe. Kolibri past zich aan naar het toestel waarop je werkt.

De beste technologie

We hebben gekozen voor React. Dat is een JavaScript-bibliotheek voor het maken van gebruikersinterfaces, ontwikkeld door Facebook en Instagram. Waarom React? Het is ultiem geschikt om grote toepassingen te maken waarin data vaak verandert (niet verwonderlijk dat Facebook het heeft bedacht :-)). Het is nieuwe technologie die we hebben moeten leren gebruiken, een stap weg van gebaande paden dus en dat heeft tijd gekost. Maar… we zijn er erg goed in geworden.

De allerbeste gebruikerservaring

Met veel minder knopjes veel meer doen. Om dat te bereiken hadden onze designers heel veel contact met makelaars en liepen letterlijk met hen mee door panden. Zo leerden ze wat belangrijk is, wat niet en op welk moment. Kolibri kan daardoor veel meer bereiken, met veel minder handelingen.

Optimale vrijheid

Kolibri is een API first aplicatie. Simpeler gezegd, het is eenvoudig mogelijk om andere applicaties te laten samenwerken met Kolibri. Welke applicaties dat zijn beslis je als makelaar zelf. Wil je zelf een app maken die praat met Kolibri? Dat kan. Heeft iemand een vette rapportage tool gemaakt die data nodig heeft uit Kolibri? Dat kan. Bijna alles kan. En jij beslist wat goed voor je is, niet jouw softwareleverancier. Het is met Kolibri straks zelfs mogelijk om een speciaal aangepaste versie van Kolibri te maken, bijvoorbeeld voor franchiseketens (mail me als je daarover meer wilt weten).

De uitrol is begonnen

De directe aanleiding voor deze blog is dat Kolibri het nest gaat verlaten, Na ruim een jaar aan Kolibri werken gaan we de eerste 10 makelaarskantoren live zetten. Dat doen we in alle rust. Venum en Kolibri werken tegelijk waardoor makelaars kunnen leren werken met Kolibri alvorens zij afscheid nemen van Venum. In de komende maanden gaan we vervolgens stelselmatig opschalen, zowel qua functies als qua aantal makelaars. We hebben geen haast, we kiezen voor kwaliteit en continuïteit.

Over kwaliteit
Iedere functie in Kolibri wordt door een groep makelaars beoordeeld alvorens we hem live plaatsen. Geven deze makelaars een beoordeling die lager is dan het voor Kolibri vastgestelde minimum cijfer dan gaan we de functie verbeteren. Net zolang tot hij voldoet. We weten daardoor zeker dat wat we releasen door makelaars is gevalideerd.

Ons complete team ziet enorm uit naar de uitrol van Kolibri en naar de ervaringen van de eerste live gebruikers. We zullen er regelmatig via een blog over vertellen. Wil je meer weten of heb je tips/ideeën? Mijn e-mailadres staat hieronder.

(gerben@wazzupsoftware.com)