KolibriSupport KolibriWazzup

Met vallen en opstaan

Door 1 februari 2018augustus 6th, 2019No Comments

We krijgen bij Wazzup veel vragen over Kolibri. Over wat het gaat doen, maar vooral over wanneer iedereen ermee kan werken. Met iedereen bedoel ik onze bestaande Venum gebruikers en veel andere makelaars die sinds januari uitzien naar de release. Het is geen geheim dat we langer nodig hebben dan we dachten voor het bouwen van Kolibri. In deze blog wil ik delen waarom dat zo is.

 

Achtergrond

In 2010 zijn we begonnen met ons huidige softwarepakket, Venum. Daarmee werken inmiddels ongeveer 1200 makelaarskantoren en daar zijn we trots op. Ondanks dat hebben we medio 2016 besloten om compleet nieuwe software te gaan maken. Dus geen update of uitbreiding van Venum, maar compleet nieuwe software. Dat hebben we gedaan omdat we gebruik wilden maken van de allernieuwste technologieën en inzichten.

API, mobiel en vrijheid

Ik heb in twee eerdere blogs (deze en deze) uitgelegd dat we makelaarssoftware willen maken waarmee je altijd en overal kan werken, die je een fantastische gebruikerservaring geeft en die je de vrijheid biedt om op jouw eigen manier te ondernemen. Want er zijn tegenwoordig duizenden interessante applicaties voor makelaars beschikbaar, voor meerdere platformen en die werken in meerdere browsers.

Denk aan applicaties als Mailchimp of andere nieuwsbrief-apps, boekhoudsoftware, VOIP bellen, rapportagetools, inspectieapps, nieuwbouwportalen, social media apps, klantenapps, etc… Op dit moment zijn meer dan 20 bedrijven bezig om hun applicaties via de Kolibri App Xchange beschikbaar te maken.

Je gebruikt sommige van die applicaties misschien al op allerlei apparaten: je smartphone, tablet of laptop. Maar die applicaties hebben op zichzelf beperkte functionaliteit.

Verbinden

Alleen door applicaties met elkaar te verbinden en allerlei soorten informatie te laten uitwisselen, worden ze echt krachtig. We zagen dat er nog geen makelaarssoftware is waarbij dat mogelijk was. De (grote) softwareontwikkelaar was de baas en bepaalde wat er werd gekoppeld én wat er met je data gebeurde, niet jij, de gebruiker. Daarom besloten we om onze nieuwe software zo te gaan maken dat jij de vrijheid hebt om iedere applicatie (zelfs één die je zelf maakt, of laat maken) aan Kolibri te verbinden en er informatie mee uit te wisselen.

 

Makelaar Erik Siefkes is zijn eigen Kolibri app aan het bouwen “Ik ben al een tijd bezig om een app te maken waarmee ik mijn klanten kan betrekken bij de verkoop van hun woning. Een app waarin ze afspraken kunnen zien, waarmee ze documenten kunnen aanleveren en waarin ze door middel van een tijdlijn zien wat we allemaal voor ze doen (en nog veel meer). Ik kan mijn app volledig laten samenwerken met Kolibri waardoor hij enorm krachtig wordt. En ik ga hem straks delen met collega makelaars via de Kolibri App Xchange!”

We moesten hiervoor een compleet nieuwe architectuur bedenken, ontwerpen en bouwen. Met een op het communiceren van data met andere applicaties toegeruste beveiliging. Daarnaast moesten alle in Venum aanwezige functies én een aantal nieuwe (waaronder e-mail integratie met Outlook en Gmail) ontwikkeld worden. Dat was de uitdaging waaraan we aan het einde van de zomer van 2016 begonnen.

Met vallen…

Toen mijn dochter Charlie leerde lopen was dat tegelijkertijd leuk en moeilijk. Leuk omdat ik wist dat mijn dochter op het punt stond een enorme evolutionaire stap te maken. Van kruipen naar lopen! Maar ook moeilijk omdat ik haar niet wilde zien vallen, niet wilde dat ze pijn zou hebben. Iedere ouder zal dat gevoel herkennen.

 

Maar uiteindelijk laat je haar handje los want je weet dat er zonder vallen geen opstaan is en zonder opstaan geen vooruitgang. En natuurlijk valt ze, heel vaak zelfs. Natuurlijk heeft ze soms pijn en huilt ze. Maar van iedere keer vallen leert ze, na iedere keer opstaan wordt ze beter en uiteindelijk zet ze haar eerste zelfstandige stapjes. En stapjes worden stappen, stappen wordt lopen, lopen wordt rennen en uiteindelijk is Charlie geïnnoveerd van kruipen naar rennen.

 

…En opstaan

De ontwikkeling van Kolibri is vergelijkbaar gegaan. Het was (en is soms nog) een proces van vallen en opstaan. Dat hoort bij innovatie en bij het doen van dingen die niet eerder zijn gedaan. Ons team moest compleet nieuwe technologie leren en dat gaat niet zonder vallen, zonder fouten. We moesten opnieuw leren plannen en communiceren en ook dat ging dat niet altijd zonder vallen. Toen we in januari 2017 Kolibri voor het eerst lieten zien was het ons plan om in november van dat jaar alle Venum gebruikers ermee te laten werken. Dat is onder andere niet gelukt omdat we in de zomermaanden van 2017 een flink deel van Kolibri opnieuw hebben gestructureerd. Omdat we niet tevreden waren en omdat we inmiddels hadden geleerd dat het nog beter kon. Maar met iedere keer vallen en opstaan leerden we de technologie beter begrijpen, leerden we beter schatten en werden we sneller. En juist omdat we hebben durven vallen en opstaan staan we nu op het punt een grote evolutionaire stap te maken. We hebben een fantastisch team developers dat de moed heeft gehad om fouten te maken en om opnieuw te leren lopen. Dat kunnen ze inmiddels goed.

Enthousiast

Vallen en opstaan doet pijn en die pijn voelen veel van jullie met ons mee. Ik wil jullie bedanken voor jullie fantastische ideeën, enorme geduld en hartverwarmende vertrouwen. Het is niet voor niets geweest, binnenkort kunnen jullie met Kolibri aan de slag. De eerste pilotgroep werkt met Kolibri en we staan op het punt om een tweede, grotere pilotgroep te gaan releasen. Als alles naar wens blijft gaan releasen we een paar weken daarna de derde en laatste pilotgroep. In februari beginnen de Kolibri webinars en in april is Kolibri klaar om uitgeleverd te gaan worden.

“If you’re gonna make connections which are innovative… you have to not have the same bag of experiences as everyone else does.”

Steve Jobs

 

Wil je graag een persoonlijke toelichting, uitleg of heb jij ideeën voor een app en wil je die delen? Stuur me dan een mail.

Groet,