Door Joey van Boxel, lead product designer bij Wazzup

Als lead product designer bij Wazzup opereer ik op het snijvlak van onze development, commerciële en support teams en onze gebruikers. Ik ben verantwoordelijk voor het vertalen van de behoeftes van onze gebruikers naar gebruiksvriendelijke ontwerpen en begeleid onze ontwikkelaars bij het ontwikkelen van onze producten.

Voor het ontwikkelen van onze software gebruiken we een methode die we Scrum noemen. We gebruiken deze methode omdat het ons in staat stelt om op hoog tempo software te ontwikkelen en nieuwe functionaliteiten op te leveren, terwijl we flexibel blijven zodat we kunnen bouwen wat onze gebruikers van ons vragen.

In deze blog ga ik in op deze ontwikkelmethode en waarom we deze methode gebruiken.

Berichten over belangrijke gebeurtenissen

Notificatiecentrum

In het notificatiecentrum ontvang je berichten over (aankomende of afgelopen) belangrijke gebeurtenissen in Kolibri, zoals:

  • Het verlopen van een bankgarantie
  • Het verlopen van een voorbehoud
  • Publicaties die niet gelukt zijn
  • Verjaardagen van relaties

Wanneer je een Housenet website hebt ontvang je ook belangrijke berichten over gebeurtenissen binnen je Housenet website, zoals:

  • Bezichtigingsaanvragen
  • Info aanvragen
  • Nieuwe zoekers
  • Nieuwe leads

Notificaties verwerken

Notificaties verwerken

Je kunt het notificatiecentrum in Kolibri dus eigenlijk zien als een persoonlijke, speciaal voor jou gegenereerde, takenlijst. Bij elke notificatie kun je acties uitvoeren, zoals het maken van een relatie, afspraak of taak, het openen van een gekoppelde opdracht of het versturen van een e-mail.

Na het uitvoeren van de door jou gewenste actie verwerk je de taak en verdwijnt de notificatie uit je to-do lijstje. Zo heb je in no-time je belangrijkste acties voor vandaag uitgevoerd.

Notificaties delegeren

Notificaties delegeren

Veel makelaarskantoren werken met een aantal makelaars die veel op pad zijn en een backoffice die administratieve taken uitvoert en dient als het eerste aanspreekpunt voor klanten. In het Kolibri notificatiecentrum geef je gemakkelijk aan welke collega’s notificaties voor jou mogen verwerken.

Wanneer een collega jouw notificatie verwerkt, wordt diezelfde notificatie bij jou ook als verwerkt gemarkeerd. Zo kun je met een gerust hart op pad.

Eerst een stapje terug.

Om uit te leggen wat Scrum is moet ik eerst een stap terug. Scrum is wat we noemen een ‘agile’ ontwikkelmethode. Er zijn veel meer agile ontwikkelmethodes, maar Scrum is de meest bekende. Er zijn ook niet-agile ontwikkelmethodes, zoals de watervalmethode. Er zijn grote verschillen tussen deze twee agile en niet-agile methodes. Hieronder in het kort wat centraal staat bij deze methodes en wat de verschillen zijn.

Niet-agile ontwikkelmethodes

Bij een niet-agile ontwikkelmethode, bijvoorbeeld de watervalmethode werk je linear. Je begint bij het uitwerken van een uitgebreid plan, waarin alle functionaliteiten die je gaat bouwen van voor tot achter worden uitgewerkt. Daarna maak je ontwerpen, ga je bouwen, testen, bugfixen en helemaal aan het einde lever je een compleet en af product. 

Dat klinkt best goed, maar er zijn twee grote nadelen bij deze methode.

De eerste is dat je van te voren moet bepalen wat je eindproduct is. Latere wijzigingen aan dit plan zijn eigenlijk niet meer mogelijk.

De tweede is dat je na goedkeuring van het plan de deur op slot doet en gaat ontwikkelen. Je bouwt alles wat in het plan staat en pas als het helemaal af is lever je het product op, precies volgens plan. Tussentijds maak je geen opleveringen.

Je kunt je voorstellen dat dat niet fijn is. De kans dat je van te voren precies weet wat er aan het einde van de rit nodig is klein. En tussentijds lever je niets op om te eiken of je plan nog klopt.

Agile ontwikkelmethodes

Omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je een belangrijke gebeurtenis mist. Omdat je het gelijk weet wanneer je collega’s een transactie voltooien. En omdat je jouw relaties feliciteert wanneer ze jarig zijn.

Met het notificatiecentrum in Kolibri lanceren we eigenlijk een light-versie van workflow management, waaraan we later dit jaar gaan werken. Ik hoop je daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Ook beschikbaar voor AppXchange partners

We stellen het notificatiecentrum via onze API ook beschikbaar voor alle AppXchange partners. Dat betekent dat elke app-bouwer die koppelt met de Kolibri API ook belangrijke berichten kan achterlaten voor jou. Zoals bijvoorbeeld een gemiste oproep van een relatie via een VOIP-app, een notaris service die laat weten dat alle documenten zijn ontvangen of een woningportaal die laat weten dat iemand een bezichtiging wilt plannen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Goede ideeën?

Als product designer is het mijn taak het ontwerp van Kolibri holistisch te benaderen door workflow, gebruikerservaring, interactie en design te verenigen om tot een ​​naadloos werkend product te komen. Heb je ideeën over hoe we het notificatiecentrum nog beter kunnen maken? Laat het me dan hier weten.

Het notificatiecentrum is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar in Kolibri.

Joey

Joey

Product Manager